Share

Facebook MySpace blogger delicious Twitter wordpress

Το άρθρο ανήρτησε η παρακάτω εταιρεία
Τίτλος

FOTOGRAFEI ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

Επωνυμία Επιχείρησης

FOTOGRAFEI ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

Email Επιχείρησηςaalex@otenet.gr
Τηλέφωνο Επιχείρησης210-8142259 210-6847875
Fax Επιχείρησης210-6821044
Ιστοσελίδα Επιχείρησηςhttp://www.fotografei.gr
Χρήστης
Δείτε περισσότερα άρθρα
Φωτογραφίες
_
Περιγραφή
Στο πρώτο στην Ελλάδα πανεπιστημιακό τμήμα δημιουργικής γραφής, οι φοιτητές παράγουν δικά τους σονέτα ή λαϊκά παραμύθια. Και δεν διστάζουν να ταξιδέψουν μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα γι΄ αυτό, ξεκινώντας από την Πάρο, ακόμη και από την Κύπρο!

Πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν ύποπτα, σήμερα η δυσπιστία γι΄ αυτά δεν έχει εκλείψει ακόμη. Τα μαθήματα δημιουργικής γραφής, τετριμμένη υπόθεση στον αγγλοσαξονικό κόσμο, στην Ελλάδα άρχισαν δειλά δειλά να εμφανίζονται προ λίγων ετών, κυρίως ως σεμινάρια: είτε από ιδιώτες (κυρίως εκδοτικούς οίκους) είτε από φορείς των οποίων η σχέση με το κράτος είναι λίγο ώς πολύ χαλαρή, όπως το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το συνδεδεμένο με αυτό Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου. Στα πανεπιστήμια σπάνια διδάσκεται ως μάθημα - λ.χ. στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου- ενώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - με έδρα τη Φλώρινα- οργάνωσε πλήθος σχετικών σεμιναρίων σε πόλεις της περιοχής, από την Αριδαία έως τις Πρέσπες, πριν να το κάνει και μάθημα στο Παιδαγωγικό Τμήμα.

Και αφού δεν έχουμε σχολές, δεν υπάρχουν και συγγραφείς που να έχουν βγει από παρακολούθηση τέτοιων μαθημάτων. Εξαίρεση αποτελεί ο Πάνος Καρνέζης που αποφοίτησε από το διάσημο στο είδος του Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Εast Αnglia. Αντίθετα, σε ΗΠΑ και Βρετανία τέτοια μαθήματα έχουν παρακολουθήσει κατοπινά μεγάλα ονόματα της συγγραφής, από τον Ντ. Τζ. Σάλιντζερ και τον Τζον Στάιμπεκ μέχρι τον Καζούο Ισιγκούρο, τον Μάρτιν Εϊμις και τον Ιαν Μακ Γιούαν.

Τώρα, όμως, αποκτήσαμε... μεταπτυχιακό! «Δράστης» και πάλι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, εμπνευστής και πάλι ο καθηγητής (και ποιητής) Μίμης Σουλιώτης, πρωταγωνιστής εδώ και χρόνια στην προσπάθεια εισαγωγής του αντικειμένου αυτού στο Πανεπιστήμιο. Η πρώτη φουρνιά θα ολοκληρώσει φέτος τις σπουδές της, η δεύτερη εισήχθη τον Οκτώβριο. Το μεταπτυχιακό είναι διετές και περιλαμβάνει οκτώ μαθήματα και διπλωματική εργασία. Προϋπόθεση: οποιοδήποτε πτυχίο Ανώτατης Σχολής. Υπάρχει όμως αυστηρή διαδικασία επιλογής, στα όρια της δοκιμασίας: κατάθεση φακέλου με δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα κείμενα, γραπτές εξετάσεις, προφορική συνέντευξη. Από τους 162 φετινούς υποψήφιους, εισήχθησαν οι 25. Τελικά, επιλέγονται οι «φανατικοί για γράμματα», οι «αποφασισμένοι».

«Στην πλειονότητά τους είναι εκπαιδευτικοί, φιλόλογοι και δάσκαλοι», λέει στα «ΝΕΑ» ο Μίμης Σουλιώτης.

«Υπάρχει όμως στρατιωτικός δικαστής, χημικός, υπάρχουν νομικοί. Ένας εκπαιδευτικός είναι και στιχουργός, ενώ υπάρχει και γόνος οικογένειας επιχειρηματιών του τομέα εστίασης πλοίων». Αλλά υπάρχει και ένας νεαρός συγγραφέας- ο Γιώργος Παναγιωτίδης- που ήδη έχει βραβευτεί με το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω».

Τα μαθήματα γίνονται σε Φλώρινα και Αθήνα. Και οι φοιτητές ταξιδεύουν από μακριά: «Έχουμε φοιτήτρια από την Πάρο, μια μάνα με τρία παιδιά από τη «Στη λογοτεχνία, κι αυτό όλοι το μάθαμε στην πράξη, είμαστε αυτό που κάνουμε. Ολα τα υπόλοιπα είναι προθέσεις που δεν αφορούν κανέναν, ούτε καν τον συγγραφέα» λέει η Σοφία Νικολαΐδου Ναύπακτο, φοιτητές από την Κρήτη, το Ναύπλιο, πολλούς από την Αθήνα, ακόμη και από την Κύπρο. Δεν τους σταματούν τα χιλιόμετρα», λέει η Σοφία Νικολαΐδου, φιλόλογος, συγγραφέας και από τους διδάσκοντες στο μεταπτυχιακό.

«Το μεταπτυχιακό δεν τάζει κάτι», διευκρινίζει ο Μίμης Σουλιώτης. «Το μίνιμουμ είναι να παράγουμε καλύτερους αναγνώστες, ενδεχομένως και καλύτερους δασκάλους. Δεν δημιουργούμε την ψευδαίσθηση ότι παράγουμε νομοτελειακά συγγραφείς. Άλλωστε κάποιοι μπορεί να μη θέλουν να γράψουν λογοτεχνία αλλά, λ.χ., εκπαιδευτικό βιβλίο. Νομίζουμε πως συμβάλλουμε στο καλύτερο γράψιμο εν γένει», σημειώνει.

Η διδακτική ύλη δεν είναι συμβατική. Διδάσκονται, μεταξύ άλλων: αφηγηματικές τεχνικές, πεζός λόγος, ποίηση και στιχουργική, λογοτεχνία στο Διαδίκτυο, βιβλιολογία. Αλλά και μετάφραση και θεωρία της λογοτεχνίας. Αργότερα θα αρχίσει διδασκαλία και άλλων μαθημάτων, όπως η τυπογραφία, η καλλιγραφία, η θεατρική και κινηματογραφική γραφή, η παλαιογραφία. Παράλληλα οργανώνονται ελεύθερα σεμινάρια σεναριογραφίας, στιχουργικής και μελοποίησης. Οσο για τις διπλωματικές εργασίες που θα εκπονήσουν οι πρώτοι απόφοιτοι, είναι και αυτές πρωτότυπες: «Θα είναι ένα μείγμα λογοτεχνίας και φιλολογίας», λέει ο Μίμης Σουλιώτης. «Μία φοιτήτρια θα έχει θέμα το σονέτο. Θα κάνει φιλολογική εισαγωγή για το είδος, τι είναι και πού δουλεύτηκε. Μετά θα παραγάγει δικά της σονέτα α λα μανιέρ του Σαίξπηρ, του Λορέντζου Μαβίλη. Και κάποια δικά της. Αλλος θα κάνει επιτύμβια επιγράμματα που σημαίνει ότι θα μιμηθεί την Παλατινή Ανθολογία. Αλλη θα κάνει λαϊκό παραμύθι, φτιάχνοντας και δικά της. Φιλολογική αρματωσιά αλλά και παραγωγή, αυτό είναι που ξεχωρίζει αυτό από οποιοδήποτε άλλο φιλολογικό μεταπτυχιακό» λέει ο Μίμης Σουλιώτης. Και συνεχίζει: «Η φιλολογία διδάσκει τη φιλολογική προσπέλαση των κειμένων. Για να παραχθεί καλύτερος αναγνώστης πρέπει να ασκηθεί και πρακτικά. Ο Ελιοτ έλεγε ότι η εκπαίδευση είναι παθητική και ενεργητική. Η φιλολογία κάνει καλύτερους αναγνώστες. Εμείς προσθέτουμε ένα λιθαράκι, κάνουμε ενεργητικούς αναγνώστες».

Οι διδάσκοντες είναι ένα μείγμα πανεπιστημιακών και συγγραφέων. Από τους τελευταίους συμμετοχή έχουν οι Τίτος Πατρίκιος, Θανάσης Βαλτινός, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Θόδωρος Παπαγγελής, Στρατής Χαβιαράς, Μάνος Ελευθερίου, Μανίνα Ζουμπουλάκη, Σοφία Νικολαΐδου. Οσο για τα δίδακτρα, αυτά ανέρχονται σε 800 ευρώ το εξάμηνο ή 3.200 ευρώ για όλο το μεταπτυχιακό. Ενώ ο Μίμης Σουλιώτης προσβλέπει και στην εκπόνηση διατριβών.

ΙΝFΟ Βιβλία για την τέχνη της γραφής Μίμης Σουλιώτης, «Μου αφήνεις πενήντα δραχμές για τσιγάρα;», Εκδ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας 2009, σελ. 226, τιμή: 20 ευρώ Γιώργος Λεονάρδος, «Η δομή του μυθιστορήματος», Εκδ. Λιβάνη 2000, σελ. 196, τιμή:
10,60 ευρώ Μανίνα Ζουμπουλάκη, «Πώς να γράψεις», Εκδ. Ιntro books 2008, σελ. 224, τιμή: 16 ευρώ Λευτέρης Γιαννακουδάκης, Ασπασία Βασιλάκη, «Η δημιουργική γραφή στο Δημοτικό σχολείο», Εκδ. Κέδρος 2009, σελ. 155, τιμή:
12 ευρώ Ζωή Σαμαρά, «Το βλέμμα του συγγραφέα. Πώς να γράφεις (ή πώς να μη γράφεις) θεατρικά έργα», Εκδ. University Studio Ρress 2009, σελ. 128, τιμή: 12 ευρώ Νόελ Γκρεγκ, «Θεατρική γραφή. Ενας πρακτικός οδηγός», μτφ. Πένυ Φυλακτάκη, Εκδ.
University Studio Ρress 2007, σελ. 248, τιμή:
18 ευρώ Χένρι Τζέιμς, «Η τέχνη της μυθοπλασίας», μτφ Εκδ. Αγρα 1991, σελ. 79, τιμή: 8,50 ευρώ
«Η συγγραφή δεν είναι ντέρτι, είναι δουλειά»

«Πολλοί νομίζουν πως οι συγγραφείς κάθονται στο γραφείο τους και περιμένουν να τους επισκεφθεί η Μούσα», λέει η Σοφία Νικολαΐδου (φωτό). «Μάλιστα. Η Μούσα θα σε επισκεφθεί στο γραφείο σου, αν ξέρει ότι θα σε βρει εκεί καθημερινά, 08.00-15.00».

Η συγγραφέας- και φιλόλογος - Σοφία Νικολαΐδου διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. «Το ταλέντο», λέει, «δεν διδάσκεται. Διδάσκεται όμως η τεχνική. Και η τεχνική θέλει άσκηση, δουλειά κι επιμονή. Η λογοτεχνία είναι μαραθώνιος. Δεν έχει τόση σημασία να τρέχεις γρήγορα- σημασία έχει να αντέξεις ώς το τέλος. Κι αυτό χρειάζεται προπόνηση. Δηλαδή συστηματική ανάγνωση και γραφή. Δεν υπάρχει καλύτερη συμβουλή για κάποιον που θέλει να γράψει από το απλό: γράψε. Οχι ευκαιριακά με τον καφέ, όχι σαν χόμπι το Σαββατοκύριακο, όχι για να βγάλει το ντέρτι του στο χαρτί. Η συγγραφή είναι δουλειά: θέλει πολύ χρόνο και άσκηση. Θέλει πείσμα και επιμονή. Θέλει κλειστή πόρτα».

Γιατί «η λογοτεχνία είναι πράξη. Εδώ δεν μετράει η προϋπηρεσία, η επετηρίδα, ο ΑΣΕΠ. Οποιος γράφει καλύτερα κόβει το νήμα. Τρομακτικό και την ίδια στιγμή παρήγορο», καταλήγει.


Από την Πάρο με κάθε μέσο

«Ηταν αυτό ακριβώς που με ενδιέφερε και όταν έμαθα την ύπαρξη του μεταπτυχιακού δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά», λέει στα «ΝΕΑ» η φιλόλογος Τίνα Χρηστίδη (φωτό), φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό δημιουργικής γραφής. Γι΄ αυτό και δεν δίστασε επί δύο χρόνια να ξεκινάει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο από την Πάρο, όπου μένει, για τη Φλώρινα. «Πήγαινα με όλα τα μέσα: αυτοκίνητα, αεροπλάνα, βαπόρια», λέει.

Στις 5 το πρωί του Σαββάτου έπρεπε να είναι στην Αθήνα για να ξεκινήσει για Φλώρινα, στην επιστροφή όμως δεν υπήρχε βολικό δρομολόγιο πλοίου και έπαιρνε από την Αθήνα το πρωινό αεροπλάνο. Είναι φιλόλογος σε Λύκειο της Νάουσας Πάρου. Και οι Παριανοί, γύρω της, αντιμετώπιζαν με δέος την απόφασή της.

«Η μαύρη αλήθεια είναι ότι είναι μεγάλη πολυτέλεια σήμερα που όλοι τα κάνουν όλα μόνοι τους να μπορείς να ανταλλάσσεις απόψεις με 20-30 ανθρώπους «Είναι μεγάλη πολυτέλεια σήμερα που όλοι τα κάνουν όλα μόνοι τους να μπορείς να ανταλλάσσεις απόψεις με 20-30 ανθρώπους», λέει η φιλόλογος Τίνα Χρηστίδη που κάνουν το ίδιο πράγμα με σένα και να τσακώνεσαι μαζί τους για μια φράση. Το έκανα με χαρά και μόνο ωφέλεια είχα.

Με δασκάλους που έχουν ήδη περάσει μια ανηφόρα στο γράψιμο και που σε βοηθούν να μην πελαγοδρομείς. Επιπλέον το συγκεκριμένο ύφος που ήδη είχα το προχώρησα, χωρίς να μεταλλαχθώ. Και το λογοτεχνικό σύμπαν το έχεις ήδη μέσα σου. Αυτό δεν διδάσκεται. Σου βάζουν όμως μπροστά σου την πιατέλα με τα μεζεδάκια και σε μαθαίνουν να παίρνεις πρωτοβουλίες. Να συνδυάζεις, να κόβεις, να ράβεις, να ξηλώνεις. Γυρνούσαμε στο ξενοδοχείο όπου μέναμε, ύστερα από μια πολύ κουραστική μέρα, και συνεχίζαμε να κάνουμε ασκήσεις. Στο τέλος παρακαλούσα να κρατήσει κι άλλο», λέει.


«Το ενδιαφέρον των άλλων είναι ηδονή»

«Εγώ δεν έγραφα, αυτό που ήθελα ήταν να δω τη λογοτεχνία από μέσα», λέει η θεσσαλονικιά φιλόλογος Ελεονώρα Αναγνώστου (φωτό), φοιτήτρια και αυτή του μεταπτυχιακού. Η περιέργειά της ικανοποιήθηκε. Ωστόσο ξεκίνησε και να γράφει: «Το να βλέπεις τους άλλους να βρίσκουν ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις είναι ηδονή», λέει. «Ανακάλυψα και έδειξα στους άλλους εν τη γενέσει της μια πλευρά του εαυτού μου που δεν ήξερα».

Η Ελεονώρα Αναγνώστου υποστηρίζει ότι στα μαθήματα αυτά «δεν επικρατεί συνταγογραφική λογική» και πως «υπάρχει το στίγμα της ελληνικής φιλολογίας, χωρίς αντιγραφές ξένων προτύπων».

«Τα μαθήματα είναι χρήσιμα σε κάποιον που θέλει να γράψει, δεν δίνουν όμως εγγύηση ότι θα γράψεις καλά. Ούτε και εμείς, οι σπουδαστές, σκοπεύουμε να γίνουμε ντε και καλά συγγραφείς. Μας ενώνει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνική γραφή και η ευκαιρία να το μοιραστούμε με άλλους».

Τώρα σκέφτεται να κάνει και διδακτορικό πάνω στη δημιουργική γραφή, το ίδιο φαίνεται να σκέφτονται και άλλοι συμφοιτητές της. Στο μεταξύ, εξέδωσαν και ενδιαφέρον περιοδικό 120 σελίδων που περιέχει, μεταξύ των άλλων, μερικά από τα καλύτερα κείμενά τους και το οποίο ονόμασαν εύγλωττα- και αυτοσαρκαστικά- «Λεξηtanil». Εκεί θα δημοσιεύονται και οι καλύτερες διπλωματικές εργασίες.

Δείτε περισσότερά άρθρα εδώ

Σχόλια
Ταξινόμηση: 
Ανά Σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμη
Copyright © 2014 Green-e.gr