Share

Facebook MySpace blogger delicious Twitter wordpress

Το άρθρο ανήρτησε η παρακάτω εταιρεία
Τίτλος

FOTOGRAFEI ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

Επωνυμία Επιχείρησης

FOTOGRAFEI ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

Email Επιχείρησηςaalex@otenet.gr
Τηλέφωνο Επιχείρησης210-8142259 210-6847875
Fax Επιχείρησης210-6821044
Ιστοσελίδα Επιχείρησηςhttp://www.fotografei.gr
Χρήστης
Δείτε περισσότερα άρθρα
Φωτογραφίες
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ - Ο ανήσυχος τραπεζίτης - Από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, στα ντιλ που άλλαξαν την ελληνική τραπεζική αγορά
_ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ   -    Ο ανήσυχος τραπεζίτης   -    Από το Πανεπιστήμιο της  Χαϊδελβέργης, στα ντιλ που άλλαξαν  την ελληνική τραπεζική αγορά
http://www.yougles.com/m/photos/get_image/file/09f4f3138d4a005c1080682e69fe26d9.jpg
Περιγραφή
Καταλύτης των εξελίξεων, για ακόμη μια φορά, στον τραπεζικό κλάδο γίνεται ο κρητικός τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, με την πρότασή του να εξαγοράσει την κρατική συμμετοχή στο Ταχυδρομικό
Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα έβαλε φωτιά στην εγχώρια αγορά προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων. Οι εντυπωσιακές κινήσεις δεν είναι κάτι καινούργιο για τον πρώην καθηγητή και τον τραπεζίτη.

Από την απόκτηση της Πειραιώς το 1991 μέχρι την κόντρα του με τον Ανδρέα Βγενόπουλο το 2007, ο Μιχάλης Σάλλας έχει δείξει τη στόφα μεγάλου στρατηγού στον τραπεζικό χάρτη.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950 και άρχισε την καριέρα του στο ακαδημαϊκό στερέωμα. Με σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Με την επιστροφή του στην Ελλάδατο 1983 και μέχρι το 1997- ανέλαβε τη θέση του καθηγητής της Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή του υπόσταση ήταν όμως η μία όψη του νομίσματος. Παράλληλα με αυτήν, από το 1984 έως το 1991, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πολιτικές αλλά και επιχειρηματικές εξελίξεις. Ασχολήθηκε με τις διαδικασίες απελευθέρωσης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς, ενώ μεταξύ άλλων διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο κύκλος του σε θέσεις του δημοσίου τομέα ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1989 με τη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη αφήνοντας ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Το ξεχωριστό αυτό κράμα ακαδημαϊκής γνώσης και επιχειρηματικής εμπειρίας ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν τον Μιχάλη Σάλλα, μαζί με μια ομάδα από ισχυρούς επιχειρηματίες, στο κατώφλι του τραπεζικού κλάδου και στη συνέχεια στο τιμόνι ενός από τα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η πρώτη κίνηση στην επιχειρηματική σκακιέρα γίνεται στα τέλη του 1990. Επί οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα μια ομάδα επιχειρηματιών υπό την καθοδήγησή του ιδρύει την πρώτη μη τραπεζική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου που εισάγεται στο Χρηματιστήριο, με την επωνυμία Ιδιωτική Επενδυτική, η οποία στη συνέχεια έγινε η Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

Το μεγάλο βήμα στον τραπεζικό κλάδο γίνεται λίγους μήνες αργότερα. Το 1991, η τότε κρατική Εμπορική Τράπεζα προχώρησε στην αποκρατικοποίηση της θυγατρικής της, της Τράπεζας Πειραιώς. Ο Μιχάλης Σάλλας ηγείται ενός πολυμετοχικού ομίλου, στον οποίο συμμετέχουν ορισμένοι από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της εποχής, και καταφέρνει να αποκτήσει έναντι 3 δισ. δραχμών το 67% των μετοχών της Πειραιώς, κερδίζοντας το “φαβορί” που ήταν ένα γκρουπ εφοπλιστών το οποίο εκπροσωπούσε ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Σταύρος Νταϊφάς.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν ήταν τότε παρά μια κουκκίδα στον τραπεζικό χάρτη. Το μερίδιό της στην αγορά ήταν μόλις 0,15%, οι ζημίες της στα τέλη του 1991 ανέρχονταν στα 140 εκατ. δρχ. και το σύνολο του ενεργητικού της στα 25 δισ. Υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Σάλλα, η τράπεζα «πατάει γκάζι», αναπτύσσεται αυτόνομα και φτάνει να κατέχει το 5% της εγχώριας αγοράς το 1998. Στη συνέχεια, η διοίκηση αλλάζει ταχύτητα και επιλέγει την ανάπτυξη μέσω εξαγορών. Η πρώτη κίνηση γίνεται το καλοκαίρι, όταν αιφνιδιαστικά η Πειραιώς εξαγοράζει την Τράπεζα Μακεδονίας- Θράκης, εδραιώνοντας την παρουσία της κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Εναν χρόνο αργότερα έρχεται η συμφωνία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Χίου για την εξαγορά της. Από τότε, ο όμιλος Βαρδινογιάννη παραμένει στο μετοχικό κεφάλαιο και αποτελεί έναν από του σημαντικότερους συμμάχους. Είχαν προηγηθεί και άλλες εξαγορές μικρών τραπεζών, μεταξύ των οποίων το δίκτυο της Chase, ενώ για να φτάσει στη σημερινή του μορφή ο όμιλος της Πειραιώς έχει εξαγοράσει 15 τράπεζες στην Ελλάδα.

Οι κόντρες. Η πορεία της Πειραιώς και κατ΄ επέκταση του Μιχάλη Σάλλα δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Στη διετία 1998-1999 έχασε δύο μάχες που άφησαν εποχή στα τραπεζικά δρώμενα. Η πρώτη έγινε με τον όμιλο Κωστόπουλου με στόχο την απόκτηση της Ιονικής Τράπεζας. Στο τέλος η Αlpha Βank επικράτησε. Η δεύτερη ήττα προήλθε από τον όμιλο Λάτση, αυτή τη φορά για την απόκτηση της Τράπεζας Εργασίας. Η σφοδρότητα της κόντρας αποτυπώθηκε στο τίμημα της εξαγοράς το οποίο εν μέσω χρηματιστηριακού πυρετού ξεκίνησε από τα 600 δισ. για να καταλήξει τελικά η τράπεζα στα χέρια της Εurobank έναντι 1,3 τρισ. δρχ. Από τότε και μέχρι το 2007, η Τράπεζα Πειραιώς συνέχισε την ανάπτυξή της εντός και εκτός συνόρων, πραγματοποιώντας σειρά από εξαγορές, κυρίως επί βαλκανικού εδάφους. Η πορεία της φαινόταν να μην κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις μέχρις ότου ο Μιχάλης Σάλλας, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις, έκανε αιφνιδιαστική πρόταση επιθετικής εξαγοράς της Μarfin του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο δεύτερος, έχοντας ολοκληρώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- μαμούθ 5,1 δισ. ευρώ, φιλοδοξούσε να φέρει τα πάνω- κάτω στο τραπεζικό στερέωμα, ενώνοντας τις Μarfin, Πειραιώς και Κύπρου.

Σε μια κίνηση-ματ στην τραπεζική σκακιέρα, για λίγες ώρες ο Μιχάλης Σάλλας πρόλαβε και έκανε εκείνος πρώτος πρόταση εξαγοράς, αποκτώντας διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Η κόντρα των δύο ισχυρών ανδρών απασχόλησε όλη την επιχειρηματική κοινότητα το πρώτο τρίμηνο του 2007 και κατέληξε σε εκεχειρία, ενώ η Πειραιώς απέκτησε σημαντικά κέρδη, πουλώντας στη Μarfin το ποσοστό που απέκτησε εν τω μεταξύ στην Τράπεζα Κύπρου. Ηταν ίσως η πιο εντυπωσιακή κίνηση στη καριέρα του Μιχάλη Σάλλα, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το ντόμινο που εκδηλώθηκε την Πέμπτη με την πρόταση εξαγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής.

ΕΙΠΕ Η πρότασή μας βοηθά και στη βελτίωση του κλίματος, βοηθά να ξεκολλήσουμε από το κλίμα μιζέριας ΕΙΠΑΝ ΓΙ΄ ΑΥΤΟΝ Μέγας στρατηγός ο κ. Σάλλας...
Εκτιμώ βαθύτατα τον κ. Σάλλα και τους μετόχους της Πειραιώς. Θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί του Ανδρέας Βγενόπουλος, την εποχή που σχεδίαζε τη δημιουργία μιας υπερτράπεζας με τη συνένωση της Πειραιώς, της Μarfin και της Κύπρου
Δείτε περισσότερά άρθρα εδώ

Σχόλια
Ταξινόμηση: 
Ανά Σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμη
Copyright © 2014 Green-e.gr