Share

Facebook MySpace blogger delicious Twitter wordpress

Το άρθρο ανήρτησε η παρακάτω εταιρεία
Τίτλος

FOTOGRAFEI ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

Επωνυμία Επιχείρησης

FOTOGRAFEI ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

Email Επιχείρησηςaalex@otenet.gr
Τηλέφωνο Επιχείρησης210-8142259 210-6847875
Fax Επιχείρησης210-6821044
Ιστοσελίδα Επιχείρησηςhttp://www.fotografei.gr
Χρήστης
Δείτε περισσότερα άρθρα
Φωτογραφίες
«ΟΤΑΝ Ο ΧΑΡΙ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗ ΣΑΛΙ» - Μαζί δεν κάνουν, χώρια δεν µπορούν - 100 ταινίες που αγάπησα Νo 97 - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ
_«ΟΤΑΝ Ο ΧΑΡΙ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗ ΣΑΛΙ»   -    Μαζί δεν κάνουν, χώρια δεν µπορούν   -    100 ταινίες που αγάπησα Νo 97   -   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ
http://www.yougles.com/m/photos/get_image/file/edc0356bf5feb014676b4180dd0917c2.jpg
Περιγραφή
Τα λάθη πληρώνονται.
Χοντρά. Με γραµµάτια πολλά. Το 1977 ένας άφραγκος τελειόφοιτος του Πανεπιστηµίου του Σικάγου µε το απρόσωπο όνοµα Χάρι αποφασίζει να συνταξιδέψει µε την επίσης άφραγκη Σάλι, µ’ ένα σαράβαλο, µε προορισµό τη Νέα Υόρκη. Ρεφενέ δηλαδή.
Ωραία; Καθόλου. Γιατί ο τύπος αντί να καµακώσει την τύπισσα αρχίζει την πάρλα. Φοιτητές βλέπετε. Ρε αφήστε τα λόγια και λύστε τα κορδόνια.
Τίποτα.

Ο Χάρι, αντί να ανοίξει µια συζήτηση περί ψυ χής, ποίησης και ύπαρξης, θέµατα που τρελαίνουν όλα τα θηλυκά, ακόµη και τα πιο άγρια µωρά, αποφασίζει να λύσει µια παρεξήγηση. Σάλι, της λέει, άντρας - γυναίκα φίλοι ποτέ. Δηλαδή; Μόνο σεξ.

Αυτό ήταν. Ο τύπος την έβαψε. Η Σάλι είναι µείγµα φιλελευθερισµού - φεµινισµού - διανόησης. Ετσι το σαράβαλο µετατρέπεται σε πεδίο µάχης. Και έτσι όταν φτάνουν στη Νέα Υόρκη no friends, no sex!

Πέντε χρόνια αργότερα συντα ξιδεύουν στο ίδιο αεροσκάφος. Στο µεταξύ η Σάλι τα έχει φτιάξει µε κάποιον Τζέσι και ο Χάρι µε κάποια Ελενα. Την οποία πρόκειται συντόµως να νυµφευθεί. Πάλι τα ίδια. Ο Χάρι κολληµένος εκεί. Αντρας - γυναίκα φίλοι ποτέ των ποτών. Η σχέση είναι µπροστά τους, ανάµεσά τους, αλλά εκείνοι την αναζητούν στα χαρτιά τους. Συµβαίνει. Πέντε χρόνια αργότερα _ η πενταετία, σαν τη µούντζα, είναι το χρονικό σήµα κατατεθέν αυτών των ετερόκλητων πλασµάτων _ συναντιούνται σε κάποιο βιβλιοπωλείο. Από εκεί σε ρεστοράν και από εκεί, αφού χωρίσουν, στο τηλέφωνο. Να κουβεντιάζουν αν η Ινγκριντ Μπέργκµαν στην «Καζαµπλάνκα» έπρεπε ή δεν έπρεπε να αφήσει τον Χάµφρεϊ Μπόγκαρτ. Κοίτα πράγµατα! Αντί για κοκό εκείνοι να κλώθουν το αυγό!

Αν υπάρχει µία αµερικανική ροµαντική κοµεντί που να παιδεύ ει τόσο γλυκά τον θεατή είναι αυτή! Οπως λέει και το γνωστό ρητό «Μαζί δεν κάνουµε και χώρια δεν µπορούµε». Από το πρώτο µέχρι το τελευταίο λεπτό. Οι χαριτωµενιές µοιάζουν µε νεροτσουλήθρες και οι ατάκες µε καρφιά βουτηγµένα στο µέλι και τα ζαχαρωτά. Οκτώ στις δέκα, αντίστοιχες αµερικανικές ιστορίες του ιδίου «είδους» αναφέρονται στο γοητευτικό και ανολοκλήρωτο φλερτ του Χάρι και της Σάλι. Πίσω από αυτό το all time classic θρυλικό φλερτ, η Νόρα Εφρον. Η επιτοµή της αµερικανικής ροµαντικής κοµεντί. Μεγιστοτεράστια γραφιάς. Ισως η πρωταθλήτρια της καπατσοσύνης στο ανδροκρατούµενο Χόλιγουντ. Σήµερα 69 και µακάρι να τα χιλιάσει. Τελευταία της επίδοση το «Τζούλι και Τζούλια» µε τη Μέριλ Στριπ. Δικό της το «Αγρυπνος στο Σιάτλ», δικό της και το «Εχετε µήνυµα στον υπολογιστή σας». Η κυρία δεν παίζεται!

Το αυτό και για τον ευτραφή και πολυµορφικό Ροµπ Ράι νερ. Σήµερα 63. Ο σκηνοθέτης δηλαδή. Από τους αξιοσέβαστους του american cinema. Τουτέστιν πλαστικές µαλακίες δεν υπογράφει. Τρεις ταινίες του περιλαµβάνονται στις 100 top love stories όλων των εποχών. «Τρελές ιστορίες έρωτα και φαντασίας» (Τhe Ρrincess Βride) του 1987, «Ο έρωτας του προέδρου» (Τhe Αmerican Ρresident) του 1995 µε τους Μάικλ Ντάγκλας και Ανέτ Μπένινγκ και φυσικά «Χάρι και Σάλι». Οµως δύο ακόµα σκηνοθεσίες του συνιστώ ανεπιφύλακτα. Το «Στάσου δίπλα µου» (Stand by me) του 1986 _ ίσως ό,τι καλύτερο για τη διακόρευση της εφηβικής αθωότητας _ και το «Μisery» του 1990.

Οµως για να λέµε τα πράγµατα µε το όνοµά τους, χωρίς τη Μεγκ Ράιαν η οµάδα θα επέστρεφε από τη Νότια Αφρι κή µετά τον πρώτο γύρο. Η Μargaret Μary Εmily Αnne Ηyra λοιπόν. Αυτό είναι το πλήρες όνοµα της πενηντάχρονης κοµψής γαλανοµάτας. Ροµαντική κοµεντί και Μεγκ Ράιαν σιαµαίοι. Καλύτερη από αυτήν ούτε µε τα κιάλια. Πώς να το κάνουµε. Το κορίτσι το φέρει. Κυτταρικά. Μπροστά στον φακό και την οθόνη. Στην προσωπική της ζωή άσ’ τα να πάνε. Ο πλήρης ορισµός της ταλαιπωρίας. Επιπέδου Νικόλ Κίντµαν. Φαντάσου. Αντεξε τον Ντένις Κουέιντ επί δέκα συναπτά έτη. Ξεφορτωθήκανε ο ένας τον άλλον το 2001. Από εκεί και πέρα αρχίζει µία θηριώδης λίστα «συνοδών». Από Ράσελ Κρόου, Τζον Κιούζακ, Ματ Ντίλον και πάει λέγοντας. Ακόµα και µε τον Τράβις Φίµερ πήγε, ένα µοντέλο εσωρούχων. Η δεύτερη ταλαιπωρία της είναι το δυστύχηµα που γεννήθηκε γυναίκα. Στο Ρlanet Ηollywood µετά τα τριανταφεύγα κάθε θηλυκό συνταξιοδοτείται. Οµως καλοπληρώθηκε. Καµιά δεκαπενταριά εκατοµµύρια για το «Κate and Leopold», µια σάχλα µε φόντο αριστοκρατικό. Τον ίδιο ωκεανό και για το «Ρroof of Life». Μια περιπέτεια εντός της οποίας έλαβε χώρα η συνάντησή της µε τον παρορµητικό Ράσελ Κρόου. Κακό παιδί ο Αυστραλός. Αnyway!

Ο Μπίλι Κρίσταλ, µε πατηµένα τα 62, µε άφθονο καλλιτεχνικό πνεύµα, πνευµατώδης, χιουµορίστας, πανέξυπνος, µίµος. Τα πάντα. Ηθοποιός, σεναριογρά φος, παραγωγός, σκηνοθέτης. Από τις καλύτερες φάσεις του στο «Ανάλυσέ το» (Αnalyze this) του 1999, «απέναντι» από τον Godfather Ρόµπερτ Ντε Νίρο. Να ‘ναι καλά!

Συνιστώ επίσης
Από Μεγκ Ράιαν το «French kiss» του Λόρενς Κάσνταν µε παρτενέρ τον άπαιχτο Κέβιν Κλάιν. Εκείνη χορτοφάγος, εκείνος γάλλος µανιώδης καπνιστής και κρεατοφάγος. Πολύ καλό. Ακόµη, παρόµοιο και ατελείωτο γοητευτικό φλερτ στο διπλό επίτευγµα του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ «Βefore sunrise» (1995) και «Βefore sunset» (2004). Με τους Ιθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί.

Ο,τι πρέπει για ευαίσθητα και ψαγµένα κορίτσια!

Αύριο: «Αυτόχειρες παρθένοι»
Η ταυτότητα

§ Πρωτότυπος τίτλος:

«When Ηarry met Sally» § Είδος:
Ροµαντική κοµεντί § Ετος:
1989 § Σκηνοθεσία:
Ροµπ Ράινερ § Σενάριο:
Νόρα Εφρον § Cast:
Μεγκ Ράιαν, Μπίλι Κρίσταλ, Μπρούνο Κίρµπι, Κάρι Φίσερ § Φωτογραφία:
Μπάρι Σόνενφελντ § Διάρκεια:
96’
Δείτε περισσότερά άρθρα εδώ

Σχόλια
Ταξινόμηση: 
Ανά Σελίδα: 
 
  • Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμη
Copyright © 2014 Green-e.gr